Schlagwort-Archive: Synology

Synology NAS – Blue Blinking LED of Death

Recently, I upgraded the operating system of my Synology NAS DS416play from DSM 6.0.something to 6.1. Some new features, security fixes, the usual stuff. After the update, the NAS was performing some intensive task on the hard drives, however I couldn’t access the NAS. After three days I lost patience and did a cold reboot after which the DiskStation didn’t even finish the boot process. It got stuck somewhere after activating the hard drives, just flashing the blue LED. All status LEDs were off and of course no access possible. Yeay!

After extensive internet research, a day of hardcore hacking to get some boot output and more internet research I found the solution which would reset the operating system (including all settings) but leaves the data on the hard drives intact.

  • Load newest DSM .pat file from Synology’s webpage
  • Power off the NAS and remove all hard drives
  • Boot the NAS and wait for it to complain about missing hard drives (blinking status LED)
  • Connect to the NAS via a browser as you would normally do it (you might have to find out the IP using your router or use the Synology Assistant)
  • It should complain about missing hard drives (duh!)
  • Reinsert all hard drives and start the installation process by selecting the downloaded DSM image

After this, I just had to setup all my settings again but all files on the storage volume were still there – it even got recognized automatically.